Tivoli, Utrecht
Het Tivolicomplex, een statig pand met een kenmerkende brede gevel, was gevestigd aan de Oudegracht 245 in Utrecht. Het gebouw werd gesticht tussen 1248 en 1267 en diende als Regulierenklooster. Na de Reformatie in 1582 werd het klooster door het stadsbestuur opgeheven en gebruikt als weeshuis.
In 1925 kocht de Nederlandsche Vereeniging voor Spoor- en Tramwegpersoneel (N.V.) het rijksmonument waardoor het pand bekend werd als N.V.-huis. Op de plek van de kloosterkerk werd een toneelzaal gebouwd en in 1930 en 1931 gebruikt als bioscoop. In de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog werd het pand gebruikt om vluchtelingen en terugtrekkende soldaten uit Oost-Nederland op te vangen.
Uiteindelijk kwam het gebouw in de jaren 70 leeg te staan, waarna het in 1981 werd gekraakt door Komitee Tivoli Tijdelijk nadat hun toenmalige onderkomen was afgebrand. De kraak leidde tot veel rellen en commotie in de stad, hierdoor besloot de gemeente Utrecht de concertzaal uiteindelijk te verbouwen en subsidiëren.
Zo werd Tivoli Tijdelijk tenslotte Tivoli, met jaarlijks tussen de 250.000 en 300.000 bezoekers behoorde het tot één van de grotere poppodia van Nederland. In 2014 is Tivoli gefuseerd met Muziekcentrum Vredenburg en verhuisd naar een nieuw pand in het stationsgebied van Utrecht.
Sinds 2018 wordt er gewerkt aan een grootschalige herontwikkeling om Tivoli weer tot een toonaangevend Utrechts monument te maken. Vocus Architecten was verantwoordelijk voor het ontwerp en heeft De Monumentencentrale de opdracht gegeven om de bestaande situatie gedetailleerd in kaart te brengen. Door middel van 3D laserscanning hebben wij de scangegevens verwerkt tot een actueel en compleet BIM-model.
Locatie
Oudegracht 245
3511 NL Utrecht