Bouwkundig adviesbureau

3D laserscanning

3D laserscanning voor bestaande gebouwen

Van de meeste gebouwen is er een bestaande bouwtekening. Het komt regelmatig voor dat deze tekeningen niet compleet of onduidelijk zijn. Bij monumentale panden is dit vaak het geval, daarnaast kan het zijn dat er bijvoorbeeld een deel van de bouwtekeningen bij een brand verloren is gegaan. Op het moment dat er een verbouwing of renovatie plaats moet vinden, is een nauwkeurige bouwtekening noodzakelijk. Met 3D laserscannen van een gebouw door De Monumentencentrale begint u uw bouwproject op een betrouwbare basis.

Neem contact op 020 774 6206

Wat is 3D laserscanning?

3D laserscanning is een nauwkeurige technologie die we gebruiken om vormen, afmetingen en oppervlakte-eigenschappen van objecten en gebouwen in kaart te brengen. Dit doen we met een speciale scanner. Vanaf het laserapparaat sturen we een laserpuls naar het punt waarvan we de afstand willen meten. Vervolgens berekend de laser, de afstanden tussen het laserapparaat en de gemeten punten. Het aantal hoeken en richtingen waaruit gemeten wordt is groot. Hierdoor verzamelen ze snel en gedetailleerd informatie over de opgemeten locatie.
Alle data die we tijdens de 3D laserscanning verzamelen, krijgt een eigen reflectiewaarde en kennen we een intensiteit toe. Al deze waardes registreren we in een point cloud. Van hieruit kan dan een realistische, digitale kopie van het gemeten object of gebouw in de vorm van een 3D bouwtekening worden gemaakt.

De toepassing van 3D laserscannen gebouwen

Laserscanning in 3D kan voor veel projecten worden ingezet. Bij De Monumentencentrale concentreren we ons voornamelijk op het inmeten van monumentale gebouwen, industriële gebouwen en andere bedrijfspanden. De resultaten van deze 3D laserscan worden vervolgens gebruikt bij renovatie- en verbouwingswerkzaamheden. Ook bij het voorbereiden van onderhoud- en restauratiewerkzaamheden zijn de 3D laserscanners een veelgebruikte methode.

Wat zijn de voordelen van 3D laserscanning?

Het is bekend dat 3D laserscanning niet alleen een snelle manier van inmeten is, maar tevens ook een zeer betrouwbare en nauwkeurige methode. Zeker in vergelijking tot traditionele inmeten. De foutkans bij een 3D laserscanning is nagenoeg nihil.
Een ander voordeel van 3D laserscannen is dat het ook toegepast kan worden in ruimtes, die een complexe structuur hebben. De laser is in staat vanuit alle, ogenschijnlijk onmogelijke, hoeken nauwkeurig te meten. Ook punten op grote afstand, die u met het blote oog minder goed kunt zien, worden nauwkeuring ingemeten. De afstand van een laser reikt wel tot 800 meter.

Kosten besparen door gebruik te maken van 3D laserscanning

Afgezien van het feit dat het inmeten met een 3D laser snel gaat, waardoor u tijd en kosten bespaart, zijn er nog meer voordelen in vergelijking met traditionele meetmethodes. De betrouwbare meetuitkomsten zorgen ervoor dat de vertaling naar de bouwtekeningen foutloos zijn. Hierdoor weet u zeker dat u geen extra tijd kwijt bent aan het narekenen, controleren of corrigeren van de data. U komt hierdoor niet voor verrassingen te staan die extra tijd of investering vragen.
De digitale beelden kunt u altijd voor iedere locatie opvragen. De nieuwe tekeningen kunnen daarnaast in eventuele bestaande tekeningen worden geïntegreerd. Dit maakt het plaatje compleet voor de juiste analyses als voorbereiding op de uitvoering van het project.

Gerealiseerde 3D laserscan projecten door De Monumentencentrale

Het 3D laserscannen vraagt om expertise. Bij De Monumentencentrale werken we met een team van vakkundige mensen die ruime ervaring hebben op dit gebied. Een groot aantal projecten met 3D laserscanning hebben we al succesvol afgerond. We noemen hieronder enkele voorbeelden.

Van Bijlmerbajes naar het Bajes Kwartier

Door de 3D scanning van De Monumentencentrale is de oude gevangenis uit 1978 nauwgezet in kaart gebracht. Uiteindelijk is op basis van de 3D scan door De Monumentencentrale een BIM model van de bestaande situatie gemaakt. Het BIM model heeft samen met de 3d scan als basis gediend voor de nieuwe plannen bij het; het Bajes Kwartier.

Rijksmonument Tivoli in Utrecht

Voor de herbestemming van het oude Tivoli hebben we op basis van 3D scans een BIM model gemaakt van de bestaande situatie. De architect had op deze wijze een duidelijk beeld van de bouwkundige situatie. Met het model als basis is nauwkeurig een nieuwe bestemming in het pand ingepast.

Wat kan De Monumentencentrale voor u betekenen?

Wilt u de situatie van een bestaand pand laten vaststellen door middel van 3D laserscanning? De Monumentencentrale helpt u graag verder. Neem hiervoor contact op via ons contactformulier, stuur een e-mail of bel ons voor een persoonlijk gesprek.

Contact

Via het onderstaande formulier kunt u contact met ons opnemen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


 

Over ons

Sinds 2015 is De Monumentencentrale hét bouwkundige ingenieursbureau dat zich specialiseert in het restaureren, renoveren en beheren van bestaand en monumentaal vastgoed. Daarnaast focussen wij ons op 3D scanning, BIM en vastgoedbeheer.

Ons werk varieert van inmetingen tot complete bouwprojecten waarbij De Monumentencentrale vanaf het initiatief tot oplevering nauw betrokken is.

Contactgegevens

De Monumentencentrale BV.

Lijnbaansgracht 119-H
1016VV AMSTERDAM

Telefoon: +31 20 774 62 06
E-mailadres: info@monumentencentrale.nl

KVK: 69356173
BTW: NL 857 844 003 B01

© 2024 Alle rechten voorbehouden | De Monumentencentrale BV.